výchovný poradce pro I. stupeňJana Pospíšilovápospisilova@zs-kaplickeho.cz
výchovný poradce pro II. stupeňMgr. Lukáš Javůrekjavurek@zs-kaplickeho.cz
výchovný poradce pro waldorfské třídyMgr. Šárka Langoválangova@zs-kaplickeho.cz
školní metodik prevenceMgr. František Strošstros@zs-kaplickeho.cz
školní metodik prevence pro waldorfské třídyMgr. Daniela Fialováfialova@zs-kaplickeho.cz
karirérová poradkyněMgr. Jitka Netušilovánetusilova@zs-kaplickeho.cz

Co dělá výchovný poradce?

Výchovný poradce na naší škole je zde pro žáky, rodiče i pedagogy a poskytuje podporu v následujících oblastech:

  • Pomoc při studijních a osobních problémech žáků: Žákům pomáhá řešit studijní obtíže, problémy s chováním nebo osobními vztahy ve škole.
  • Podpora při volbě dalšího vzdělání: Poskytuje poradenství žákům a rodičům ohledně výběru středních škol a kariérního směřování.
  • Práce se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP): Koordinuje pomoc pro žáky se speciálními potřebami, připravuje individuální plány a spolupracuje s odbornými institucemi.
  • Prevence rizikového chování: Spolupracuje na programech zaměřených na prevenci šikany, závislostí a dalších rizikových projevů chování.
  • Výchovný poradce je klíčovým partnerem pro zajištění bezpečného a podpůrného prostředí pro všechny žáky.

Co dělá školní metodik prevence?

Školní metodik prevence se zaměřuje na prevenci rizikového chování žáků a vytváření bezpečného školního prostředí. Mezi jeho hlavní činnosti patří:

  • Prevence rizikového chování: Organizuje preventivní programy a aktivity zaměřené na šikanu, závislosti, kyberšikanu, záškoláctví a další rizikové chování.
  • Poradenství pro žáky a rodiče: Poskytuje podporu a informace žákům i rodičům v oblasti prevence problémového chování a pomáhá hledat vhodná řešení problémových situací.
  • Spolupráce s pedagogy: Školní metodik prevence spolupracuje s učiteli na identifikaci rizikového chování u žáků a na realizaci preventivních opatření ve třídách.
  • Koordinace preventivních programů: Metodik prevence zajišťuje komunikaci s odbornými organizacemi a institucemi, které se věnují prevenci, a podílí se na realizaci preventivních programů pro žáky.
  • Cílem školního metodika prevence je přispět k vytváření zdravého a bezpečného prostředí, kde se žáci cítí podporováni a chráněni před riziky, která by mohla ovlivnit jejich vývoj.

Co dělá kariérový poradce?

Kariérový poradce na naší škole pomáhá žákům při volbě budoucího vzdělání a kariérního směřování. Jeho hlavní činnosti zahrnují:

  • Poradenství při výběru střední školy a povolání: Poskytuje žákům individuální konzultace o možnostech dalšího vzdělávání a kariérní cesty. Pomáhá s výběrem vhodné střední školy na základě zájmů a schopností žáků.
  • Informace o možnostech vzdělávání a trhu práce: Kariérový poradce žákům i rodičům poskytuje aktuální informace o oborech studia, přijímacím řízení, požadavcích na přijímací zkoušky a možnostech budoucího uplatnění.
  • Organizace exkurzí a besed: Pořádá besedy s odborníky, návštěvy středních škol a exkurze do různých pracovních prostředí, aby žákům ukázal reálné příklady povolání a motivoval je k výběru správné kariérní cesty.
  • Podpora osobního rozvoje: Pomáhá žákům při zjišťování jejich silných a slabých stránek, pracovních preferencí a kariérních cílů.

Cílem kariérového poradce je pomoci žákům s orientací v jejich budoucích možnostech, podpořit jejich rozhodovací proces a přispět k jejich úspěšnému přechodu na střední školy či do pracovního života.