Dvakrát do roka se žáci školy zabývají tématy Ekoškoly. Podzimní termín vždy spadá na mezinárodní den Ekoškol, což je 7. listopadu. Od letošního školního roku máme téma Jídlo a svět. Pomocí příběhů se seznamovali se zásadami zodpovědné spotřeby potravin. Řešili téma palmového oleje, velké spotřeby masa a lokální a sezónní potraviny. Tématicky jsme se opírali o tyto témata.
Témata: Jezme lokálně a sezóně, Jezme méně masa, Jezme více čerstvých a nezpracovaných potravin, Poznejme svého zemědělce, Zachraňme a pěstujme staré odrůdy, Zastavme plýtvání potravinami.
I letošním roce nemohla chybět ochutnávka zdravé stravy. Tentokrát každá třída dostala tác s ochutnávkou, kterou vytvořil Ekotým s paní Janusovou. Také jsme vyhlásili soutěž o nejlepší recept. Vítězem se stala řepová pomazánka. Dále jsme ochutnávali tvarohovou pomazánku s pórkem, čočku se zeleninou a sladký bulgur a banánem a jogurtem.
Recepty u ochutnávky:
Tuňáková pomazánka s řepou
Suroviny:
2 balení Jaroměřického pomazánkového másla po 150 g
1 středně velká červená řepa syrová
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – 180 – 200 g
2 jarní cibule
špetka soli
Příprava:
Z tuňáka v plechovce vylijeme tekutinu a pořádně z něj vodu odstředíme.
Dáme jej do misky a nastrouháme do ní syrovou oloupanou řepu.
Přidáme pomazánkové máslo,
nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce osolíme a vše dobře promícháme.
Pórková pomazánka se slunečnicovými semínky
Suroviny:
200 -250 g Lučiny
1/2 kapie
hrst slunečnicových semínek
Příprava:
Lučinu si vyklopíme do misky a nachystáme si zeleninu. Papriku i pórek řádně omyjeme a nakrájíme.
Papriku krájíme na malé kostičky, pórek na tenká kolečka, která ještě rozdělíme na půlku nebo čtvrtku.
Vmícháme do Lučiny, nesolíme, protože je již slaná a přidáme hrst slunečnicovým semínek.
Pomazánku mažeme na kvalitní chléb a každou porci ozdobíme ještě kouskem papriky a pórku posypeme navrch
trochou slunečnicových semínek.
Čočkový salát s rajčaty
Suroviny:
250 g zelené neloupané čočky v uvařeném stavu
250 g rajčat – nejlépe červených a žlutých, raději malá cherry
5 velkých lupenů salátu – římský nebo ledový
hrst čerstvé bazalky
špetka soli
2 lžíce olivového oleje
Příprava:
Uvařenou čočku si nachystáme do mísy a omyjeme si rajčata a salát.
Rajčata nakrájíme na menší kousky a stejně tak i salát.
Bazalku natrháme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme, i s rajčaty a salátem k uvařené čočce, mírně osolíme a přidáme olej.
Vše dobře promícháme a máme hotovo.
Bulgur/jáhly s ovocem a jogurtem
Suroviny:
250 g celozrnného uvařeného bulguru nebo jáhel
2 zralé banány
300 g kvalitního bílého jogurtu
½ lžičky skořice
3 jablka nebo jiné sezónní ovoce
může a nemusí být lžíce medu
Příprava:
Bulgur nasypeme do mísy, na malé kousky nakrájíme banány, nasypeme k bulguru,
přidáme skořici, jogurt a jemně promícháme.
Jablka si nastrouháme nahrubo na struhadle a přidáme je k bulguru s jogurtem a banánem a opět promícháme.
Pokud použijeme jiný druh ovoce než jablko, můžeme ho nakrájet na menší kousky.