Dvakrát do roka se žáci školy zabývají tématy Ekoškoly. Podzimní termín vždy spadá na mezinárodní den Ekoškol, což je 7. listopadu. Od letošního školního roku máme téma Jídlo a svět. Pomocí příběhů se seznamovali se zásadami zodpovědné spotřeby potravin. Řešili téma palmového oleje, velké spotřeby masa a lokální a sezónní potraviny. Tématicky jsme se opírali o tyto témata.

Témata: Jezme lokálně a sezóně, Jezme méně masa, Jezme více čerstvých a nezpracovaných potravin, Poznejme svého zemědělce, Zachraňme a pěstujme staré odrůdy, Zastavme plýtvání potravinami.

I letošním roce nemohla chybět ochutnávka zdravé stravy. Tentokrát každá třída dostala tác s ochutnávkou, kterou vytvořil Ekotým s paní Janusovou. Také jsme vyhlásili soutěž o nejlepší recept. Vítězem se stala řepová pomazánka. Dále jsme ochutnávali tvarohovou pomazánku s pórkem, čočku se zeleninou a sladký bulgur a banánem a jogurtem.

Recepty u ochutnávky:

Tuňáková pomazánka s řepou

Suroviny:

2 balení Jaroměřického pomazánkového másla po 150 g

1 středně velká červená řepa syrová

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – 180 – 200 g

2 jarní cibule

špetka soli

Příprava:

Z tuňáka v plechovce vylijeme tekutinu a pořádně z něj vodu odstředíme.

Dáme jej do misky a nastrouháme do ní syrovou oloupanou řepu.

Přidáme pomazánkové máslo,

nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce osolíme a vše dobře promícháme.

 

Pórková pomazánka se slunečnicovými semínky

Suroviny:

200 -250 g Lučiny

1/2 kapie

hrst slunečnicových semínek

Příprava:

Lučinu si vyklopíme do misky a nachystáme si zeleninu. Papriku i pórek řádně omyjeme a nakrájíme.

Papriku krájíme na malé kostičky, pórek na tenká kolečka, která ještě rozdělíme na půlku nebo čtvrtku.

Vmícháme do Lučiny, nesolíme, protože je již slaná a přidáme hrst slunečnicovým semínek.

Pomazánku mažeme na kvalitní chléb a každou porci ozdobíme ještě kouskem papriky a pórku posypeme navrch

trochou slunečnicových semínek.

 

Čočkový salát s rajčaty

Suroviny:

250 g zelené neloupané čočky v uvařeném stavu

250 g rajčat – nejlépe červených a žlutých, raději malá cherry

5 velkých lupenů salátu – římský nebo ledový

hrst čerstvé bazalky

špetka soli

2 lžíce olivového oleje

Příprava:

Uvařenou čočku si nachystáme do mísy a omyjeme si rajčata a salát.

Rajčata nakrájíme na menší kousky a stejně tak i salát.

Bazalku natrháme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme, i s rajčaty a salátem k uvařené čočce, mírně osolíme a přidáme olej.

Vše dobře promícháme a máme hotovo.

 

Bulgur/jáhly s ovocem a jogurtem

Suroviny:

250 g celozrnného uvařeného bulguru nebo jáhel

2 zralé banány

300 g kvalitního bílého jogurtu

½ lžičky skořice

3 jablka nebo jiné sezónní ovoce

může a nemusí být lžíce medu

Příprava:

Bulgur nasypeme do mísy, na malé kousky nakrájíme banány, nasypeme k bulguru,

přidáme skořici, jogurt a jemně promícháme.

Jablka si nastrouháme nahrubo na struhadle a přidáme je k bulguru s jogurtem a banánem a opět promícháme.

Pokud použijeme jiný druh ovoce než jablko, můžeme ho nakrájet na menší kousky.