Světový den Ekoškol

Světový den Ekoškol

Dvakrát do roka se žáci školy zabývají tématy Ekoškoly. Podzimní termín vždy spadá na mezinárodní den Ekoškol, což je 7. listopadu. Od letošního školního roku máme téma Jídlo a svět. Pomocí příběhů se seznamovali se zásadami zodpovědné spotřeby potravin. Řešili téma palmového oleje, velké spotřeby masa a lokální a sezónní potraviny. Tématicky jsme se opírali o tyto témata.

Témata: Jezme lokálně a sezóně, Jezme méně masa, Jezme více čerstvých a nezpracovaných potravin, Poznejme svého zemědělce, Zachraňme a pěstujme staré odrůdy, Zastavme plýtvání potravinami.

I letošním roce nemohla chybět ochutnávka zdravé stravy. Tentokrát každá třída dostala tác s ochutnávkou, kterou vytvořil Ekotým s paní Janusovou. Také jsme vyhlásili soutěž o nejlepší recept. Vítězem se stala řepová pomazánka. Dále jsme ochutnávali tvarohovou pomazánku s pórkem, čočku se zeleninou a sladký bulgur a banánem a jogurtem.

Recepty u ochutnávky:

Tuňáková pomazánka s řepou

Suroviny:

2 balení Jaroměřického pomazánkového másla po 150 g

1 středně velká červená řepa syrová

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – 180 – 200 g

2 jarní cibule

špetka soli

Příprava:

Z tuňáka v plechovce vylijeme tekutinu a pořádně z něj vodu odstředíme.

Dáme jej do misky a nastrouháme do ní syrovou oloupanou řepu.

Přidáme pomazánkové máslo,

nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce osolíme a vše dobře promícháme.

 

Pórková pomazánka se slunečnicovými semínky

Suroviny:

200 -250 g Lučiny

1/2 kapie

hrst slunečnicových semínek

Příprava:

Lučinu si vyklopíme do misky a nachystáme si zeleninu. Papriku i pórek řádně omyjeme a nakrájíme.

Papriku krájíme na malé kostičky, pórek na tenká kolečka, která ještě rozdělíme na půlku nebo čtvrtku.

Vmícháme do Lučiny, nesolíme, protože je již slaná a přidáme hrst slunečnicovým semínek.

Pomazánku mažeme na kvalitní chléb a každou porci ozdobíme ještě kouskem papriky a pórku posypeme navrch

trochou slunečnicových semínek.

 

Čočkový salát s rajčaty

Suroviny:

250 g zelené neloupané čočky v uvařeném stavu

250 g rajčat – nejlépe červených a žlutých, raději malá cherry

5 velkých lupenů salátu – římský nebo ledový

hrst čerstvé bazalky

špetka soli

2 lžíce olivového oleje

Příprava:

Uvařenou čočku si nachystáme do mísy a omyjeme si rajčata a salát.

Rajčata nakrájíme na menší kousky a stejně tak i salát.

Bazalku natrháme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme, i s rajčaty a salátem k uvařené čočce, mírně osolíme a přidáme olej.

Vše dobře promícháme a máme hotovo.

 

Bulgur/jáhly s ovocem a jogurtem

Suroviny:

250 g celozrnného uvařeného bulguru nebo jáhel

2 zralé banány

300 g kvalitního bílého jogurtu

½ lžičky skořice

3 jablka nebo jiné sezónní ovoce

může a nemusí být lžíce medu

Příprava:

Bulgur nasypeme do mísy, na malé kousky nakrájíme banány, nasypeme k bulguru,

přidáme skořici, jogurt a jemně promícháme.

Jablka si nastrouháme nahrubo na struhadle a přidáme je k bulguru s jogurtem a banánem a opět promícháme.

Pokud použijeme jiný druh ovoce než jablko, můžeme ho nakrájet na menší kousky.

2018-12-03T22:04:21+00:00 Prosinec 3, 2018|Ekoškola|