Vánoce už jsou sice za námi, pojďme si poslední školní dny loňského roku alespoň připomenout. Těsně před odchodem na prázdniny se na naší škole uskutečnil druhý ročník soutěže o nejlepší vánoční cukroví. Zprvu to vypadalo, že se žádný zajímavý recept neobjeví, ale díky nasazení školního parlamentu sborovnu během posledního dne akce zavalila doslova lavina dětí s krabičkami s cukrovím a recepty v ruce.

Celkově se zúčastnilo 22 dětí a jejich výrobky byly úžasné nejen na pohled, ale i velmi dobré. Porota sestávající z učitelů 1. a 2. stupně měla nelehkou práci, ale nakonec rozhodla.

Vyhodnocení proběhlo ve školní jídelně, kde účastníci obdrželi malé odměny a nakonec si všichni zatleskali za ochotu trochu si zpestřit školní dny .

A kdo že stanul na pomyslných stupních vítězů?

První místo získala dvojice Adelina a Andrei Rusu s receptem na skvělé rohlíčky. Hned za nimi se umístila Jasmínka Dolívková s úžasnými pařížskými rohlíčky a třetí místo a zvláštní ocenění získal Bertík Krumov za nejkrásnější výtvarné zpracování svého receptu – jeho pečení ježci byli opravdu nádherní.

Moc děkujeme vše dětem, maminkám a babičkám, které s výrobou cukroví dětem pomáhaly, a už se těšíme na další ročník.

A na závěr slíbený vítězný recept, který se Vám bude hodit během celého roku.

Rohlíčky s kysanou smetanou plněné třešněmi

Suroviny:

  • 200 gr zakysané smetany
  • 200 gr másla pokojové teploty
  • cca 300 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, mouky dáme dle potřeby, aby se těsto příliš nelepilo.

Těsto rozdělíme na menší díly, ze kterých vyválíme kola. Ty rozkrájíme na trojúhelníky, naplníme je třešněmi, višněmi či jakoukoli jinou náplní a vytvarujeme rohlíčky.

Dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C na dobu zhruba 10 minut.

Po vychladnutí obalíme rohlíčky v moučkovém cukru.

Dobrou chuť!